THE INNER

7-9 iunie 2024

Află care sunt obiceiurile sănătoase pentru combaterea oboselii scurt ghid – Claudia Buneci, health coach și consilier de echilibru hormonal

Să ne formăm obiceiuri noi poate să fie destul de dificil, iar dacă vorbim de perioade stresante sau epuizante atunci cu siguranță va fi și mai dificil să faci acest lucru. În ultimii ani, în contextul în care am fost puși în fața unei pandemii și în fața unor situații pe care nu le-am întâlnit anterior situațiile stresante și epuizante și-am făcut și mai mult loc în viața și în rutina noastră.

Cu siguranță fiecare dintre noi am avut momente în care ne simțeam epuizați atât din punct de vedere psihic, cât și din punct de vedere mental.

Bineînțeles că există situații care nu țin de noi și așadar nu le putem controla, însă sunt situații în care am putea să facem anumite lucruri astfel încât perioadele mai epuizante sau solicitante să nu ne influențeze atât de mult.

Să începem cu ce ar însemna pentru noi și pentru corpul nostru să fim mult timp într-o stare de oboseală și epuizare. În primul rând, starea de epuizare și oboseală poate să ne facă mai mult rău din punct de vedere psihic și în timp aceste stări să se evidențieze și în anumite disfuncționalități ale organismului. Studiile au demonstrat deja că stresul și oboseala stau la baza multor afecțiuni și este important să găsim variante prin care putem gestiona aceste stări.

Să dormim bine

În momentele în care suntem obosiți cheia ca să fim mai productivi nu este să ne depășim limitele și să continuăm să lucrăm pănă la epuizare, ci să știm când să ne oprim, să ne odihnim și să ne oferim timp pentru “încărcarea”bateriilor. Somnul este unul dintre cele mai importante aspecte ale vieții căruia trebuie să îi acordăm o atenție deosebită.

Să ne alimentăm corect

După ce trecem de primul pas și reușim să avem o viață echilibrată din punct de vedere al somnului și al pauzelor, unul dintre cele mai importante lucruri de care trebuie să ținem cont este alimentația corectă. Alimentele pe care le mâncăm sunt cele care o să ne dea energia necesară pentru o zi, de aceea este important să fim atenți la ceea ce consumăm. De asemenea, un alt factor la fel de important este hidratare.

Să facem mișcare

Un stil de viață corect este cel în care reușim să facem mișcare în mod regulat. Dacă nu ești o persoană căreia să îi facă plăcere să meargă la sală atunci alege lucrurile pe care poți să le faci și care să îți facă plăcere: plimbări în natură, plimbări cu bicicleta, drumeții, etc.

În cadrul ediției The Inner – Mapping Inside am avut un workshop susținut de Claudia Buneci, health coach, despre “Obiceiurile sănătoase pentru combaterea oboselii’, iar recomandările ei sunt bine venite în perioada aceasta, în special pentru că toamna este un anotimp de tranziție în care corpul încearcă să se obișnuiască cu trecerea de la anotimpul cald la anotimpul rece. Mai jos avem un scurt interviu cu ea în care ne oferă câteva sfaturi.

Care sunt cele mai multe provocări cu care crezi că se întâlnesc oamenii în ziua de azi ?

Claudia B: Cea mai mare provocare pe care o văd în activitatea mea de zi cu zi este stresul…mai bine zis “gestionarea stresului”.

Suntem compleșiți de toate task-urile de peste zi și cu greu găsim energie sa ieșim din pilot automat și sa ne conectăm la noi.

O alta provocare este faptul ca omul urban, prin activitățile pe care și le-a creat, este deconectat de natura și de ritmul circadian. Trăiește cumva altfel decât specia umană s-a dezvoltat: nu muncește afară, nu este expus la suficienta lumină naturală, se culcă târziu, nu mănâncă preponderent mâncare de sezon etc.

Și asta se vede în epidemia de anxietatea și de boli cronice, inclusiv oboseala pe care o traversăm. De asta mă bucur că există wake up call-uri, așa cum este și The Inner.

Poți să ne spui mai multe informații despre metodele pe care le abordezi în practica ta zilnică? De ce este important să știm cât mai multe informații despre această practică? 

Claudia B: De-a lungul timpului am înțeles că sunt câteva momente importante in zi. Felul cum încep ziua, de exemplu, e unul dintre ele.

Îmi place să îmi iau măcar puțin timp pentru mine înainte să se trezească copiii. Înainte să ma apuc să lucrez fac mișcare, practici de reconectare corporală, mișcare afara, journaling. Nu mereu toate, dar măcar una dintre ele e musai să existe, altfel sunt și frustrată și fără energie în ziua respectivă.

Apoi prânzul este un moment cheie – musai să fie consistent și echilibrat.

Și pregătirea de somn – esențială pentru un somn eficient, care e cheia de boltă a unui corp și a unui echilibru emoțional sănătos.

Spune-ne câteva cuvinte despre tine și cum ai descoperit pasiunea pentru ceea ce faci.

Claudia B: Dupa ce am devenit mama, am schimbat complet cariera. Stilul de viață sănătos nu era ceva nou pentru mine, am avut nevoie să îl aprofundez pentru că răspunsurile “clasice” pe care le-am primit pentru provocările de sănătate pe care le aveam nu au avut rezultate la mine.

După mai mulți ani de nurofen și antibiotice, după ce credeam că “așa sunt eu” și că nu pot face nimic cu cistitele recurente care îmi dădeau viața peste cap și cu durerile mari la menstre, m-am simțit la un mod dat împuternicită să încerc și terapii alternative.

Acesta a fost începutul a ceea ce a devenit, câțiva ani mai târziu, noua mea carieră. Am urmat școli de profil aici și în State (Institute for Integrative Nutrition) și am continuat și continui să învăț zi de zi.

Energia a devenit un subiect de mare interes pentru mine după ce s-au nascut și gemenii mei. Ca mama de 3 copii, băieți, să am grijă de mine e un MUST…pentru că altfel nu pot avea grijă nici de familia mea.

De-a lungul anilor mi-am format propriul stil de lucru, care se bazează pe o alimentatie sănătoasă, dar care include și obiceiuri de stil de viată, gestionarea emoțiilor, mișcare și alte tipuri de practici.

Cum ți se pare ideea acestui eveniment – The Inner – și de ce l-ai recomanda? 

Claudia B: The Inner pune împreună exact acele aspecte care contează ca să fii bine cu tine, ca să te conectezi cu tine și să te auzi. Specialiști faini, ateliere variate…un cocktail de bine pe care n-aș vrea sub nicio formă să-l ratez. E ca și cum în 3 zile a-i absorbi energie și împuternicire pentru următorul an.

ZILE
ORE
MINUTE
SECUNDE

Procedura înscriere ateliere pentru posesorii de Harmony Pass

  1. Achiziționează abonamentul Harmony Pass.
  2. Vei primi pe mail cupoanele corespunzătoare celor doua ateliere cuprinse în abonamentul tău Harmony Pass.
  3. Cupoanele asigură 100% reducere la un atelier la alegere fiecare care va avea loc sâmbătă, 8 iunie sau duminică 9 iunie.
  4. Intră pe site-ul nostru, fii sigur că ești logat în contul cu care ai făcut comanda și accesează pagina de “Ateliere”.
  5. Alege atelierele care ți se potrivesc cel mai bine în fiecare zi.
  6. Adaugă-le în cos si introdu codurile de reducere primite in email în secțiunea dedicată cupoanelor de reducere.
  7. Plasează comanda.

Alege-ți atelierele până cel târziu la data de 06/06/2024. Îți recomandăm să le alegi cât de repede deoarece locurile se epuizează rapid.