Descriere
Cercetările arată că arta contribuie la reducerea stresului și anxietății, la îmbunătățirea funcțiilor cognitive, și la gestionarea și prevenția unor boli. În cadrul acestui moment dedicat comunității, Rarița și Johanna vor exemplifica conexiunea dintre artă, sănătate și well-being, prin prezentarea programului Spațiu Interior al Centrului Cultural Clujean.
Vei afla despre rezultatele unor intervenții artistice – cum ar fi ameliorarea depresiei post-natale prin atelierele Cântece pentru mame și bebeluși și reducerea simptomelor de burnout prin activități de improvizație și expresie creativă. De asemenea, te vei putea bucura de un moment de interacțiune muzicală susținut te Johanna Bertóti, în care vei avea ocazia să explorezi puterea muzicii de a crea bucurie, prezență și inter-conectare.
Despre speakeri:
Johanna Bertóti este cântăreață și compozitoare cu peste 12 ani de activitate. Activează și ca dramaturg, traducătoare, poetă și regizor muzical pentru spectacole destinate copiilor și adolescenților. Johanna pune accent în munca sa pe experiențele care implică publicul în mod activ și crede că puterea eliberatoare a muzicii este o oportunitate de neînlocuit.
Rarița Zbranca are o experiență de 25 de ani în dezvoltarea de programe, cercetări și politici în domeniul culturii. Este directoarea de program a Centrului Cultural Clujean, unde dezvoltă inițiative care activează arta și cultura pentru transformarea socială. Între altele, a inițiat programul Spațiu Interior, o platformă interdisciplinară dedicată explorării relației dintre artă, sănătate și well-being. Este co-autoare a unei serii de cercetări despre impactul participării culturale asupra sănătății și stării de bine și co-fondatoare a Fundației AltArt, organizație dedicată metodelor experimentale în artă și societate și co-fondatoare a Fabricii de Pensule, un spațiu colectiv independent de artă contemporană, activ în perioada 2008 – 2020.