Despre beneficiile practicării yoga și autocunoaștere – interviu cu Denis Dochioiu

Viața noastră de zi cu zi este marcată de importanța pe care o acordăm conceptului de productivitate, iar în goana după realizări și atingerea scopurilor personale, uităm adesea să facem pauze și să ne conectăm cu noi înșine. Una dintre practicile utile pentru uniunea dintre minte, corp și suflet este yoga. Această practică auxiliară contribuie la obținerea stării de bine, după cum au demonstrat studiile de specialitate. 

Pe lângă numeroasele beneficii asupra sănătății fizice, există numeroase aspecte pozitive pentru sănătatea noastră mentală când practicăm yoga. Principalele efecte benefice se referă la diminuarea stresului prin îmbunătățirea atenției și a concentrării (Evans et al, 2009). De asemenea un review sistematic realizat de Hayes and Chase(2010) a găsit mai multe beneficii ale stresului (Diamond, 2012) printre care:

  • reducerea anxietății;
  • diminuarea simptomelor provocate de durerea de spate;
  • îmbunătățirea tratamentului pentru astm;
  • îmbunătățirea calității vieții pentru persoanele în vârstă;
  • îmbunătățiri în controlul  tulburărilor de alimentație.

Yoga și meditație ne pot oferi mai mult de atât, totuși. Ne pot oferi șansa de a ne regăsi pe noi înșine în haosul din jur, ne poate ajuta în explorarea unui spațiu mental nou și ne poate conduce pe drumul autocunoașterii. Există și un exemplu viu pentru toate aceste aspecte în persoana lui Denis Dochioiu. Denis a fost facilitatoarea workshopului „Yoga cu afirmații” din cadrul conferinței The Inner – Mapping Inside 2022, ocazie cu care ne-a acordat un scurt interviu. În rândurile de mai jos puteți descoperi câteva informații despre practica lui Denis, dar și așteptările ei cu privire la workshopul pe care urma să îl susțină:

Spune-ne câteva cuvinte despre tine și cum ai descoperit pasiunea pentru ceea ce faci: 


Namaste! Sunt Conscious Living Teacher, adică ghidul tău către un stil de viata conștient, prin practici ce provin din cultura himalayana (yoga, tehnici de respirație, de purificare energetică, meditație și relaxare).
Am calatorit pentru prima oară în India acum 8 ani, în urma unei nevoi reale de schimbare a stilului de viata, intrucat experimentam o depresie ce mă trăgea foarte tare în jos.
Acea acțiune a fost de fapt, o călătorie către mine, în care m-am reconectat cu mine, cu puterea mea autentică și cu bucuria vieții.
Întoarsă acasă, am deschis studioul meu (Life Yoga Center) și mi-am dedicat fiecare zi evoluției personale și susținerii celor care își doresc sincer sa facă schimbări benefice în viața lor, prin diverse clase, evenimente, programe online și retreat-uri.

Cum ți se pare ideea acestui eveniment – The Inner – si de ce l-ai recomanda? 


The Inner este o inițiativă excelentă, avem nevoie de astfel de evenimente care sa ofere experiente de autocunoaștere și dezvoltare, oferind perspective diferite prin puterea exemplului personal.

La ce ar trebui sa se aștepte participanții la workshop și cu ce gânduri să vină la eveniment? 


Workshop-ul susținut de mine va aduce mai multă claritate asupra puterii cuvintelor și a intențiilor. Sunt convinsă că participanții vor veni cu deschidere și entuziasm pentru a experimenta modalități noi de a lucra cu ei înșiși.

Poți sa ne spui mai multe informații despre metodele pe care le abordezi în practica ta zilnică? De ce este important să știm cat mai multe informații despre aceasta practica? 


Practica mea de baza este meditația. Este o tehnica străveche ce ne aduce în prezent, ne ajută să depășim limitările minții, să devenim conștienți de puterea personală, să trăim cu mai multă deschidere și bucurie și să ne calibram într-o energie bună, sincronizând cele doua emisfere cerebrale, pentru a putea folosi în mod egal cat mai mult din capacitatea creierului nostru. E important sa trăim în prezent, nu în trecut sau în viitor, fără să fim influențați de mediul extern, găsind în permanență claritatea, inspirația și resursele de care avem nevoie.

Cui recomanzi workshop-ul tău ? 


Tuturor celor care sunt interesați să își depășească limitările și care își doresc să aibă la îndemână niște unelte utile pentru o stare de echilibru și armonie.

Care sunt cele mai multe provocări cu care crezi ca se intalnesc oamenii în ziua de azi? 


Provocarile din ziua de azi țin de faptul ca oamenii nu se cunosc suficient, nu au încredere suficientă în resursele personale, ceea ce îi poate face sa fie ușor de influențat sau manipulat într-o direcție greșită, dar există foarte multe instrumente care ne pot ajuta să ne dezvoltăm, sa ne conectăm cu noi și să ne schimbăm perspectiva și viața.

Bibliografie:

Evans, S., Tsao, J. C., Sternlieb, B., & Zeltzer, L. K. (2009). Using the Biopsychosocial Model to Understand the Health Benefits of Yoga. Journal of Complementary and Integrative Medicine, 6(1). doi:10.2202/1553-3840.1183 

Diamond, L. (2012). The benefits of yoga in improving health. Primary Health Care, 22(2), 16–19. doi:10.7748/phc2012.03.22.2.16.c8Hayes, M., & Chase, S. (2010). Prescribing yoga. Primary care, 37(1), 31–47. https://doi.org/10.1016/j.pop.2009.09.009