Suntem atât de prinși în agitație și ne risipim concentrarea. De ce nu realizăm?

Oamenii din ziua de azi par să fie din ce în ce mai obosiți și dezinteresați, nu ți se pare?

Cum te simți în fiecare zi? Te simți tot timpul obosit ? Nu pare mai tentant somnul decât orice altceva, chiar și decât ieșitul în oraș?

Dacă ai răspuns da, te rog continuă să citești mai departe.

Epoca modernă este o epocă paradoxală – ne-a oferit atâtea beneficii cu un preț destul de mare: diminuarea atenției și a energiei mentale.

Mai exact?

Există un preț dacă stai foarte mult timp cu ochii în ecran.

De ce mă simt atât de obosit tot timpul?

De ce mă simt atât de gol?

De ce nu am energie?

De ce mă plictisesc ușor?

De ce am rar chef?

La aceste întrebări am să încerc să răspund pe scurt – subiectul fiind extrem de vast.

Psihicul are energia sa. Corpul are energia sa; dar psihicul și corpul omului nu reprezintă două entități separate, ci sunt 2 fețe ale aceleiași monede. Dacă influențezi o parte, în mod automat o influențezi și pe cealaltă.

În această eră, tentațiile se află la tot pasul, iar oamenii își pierd energia mentală fără să realizeze. Așadar, apar două probleme: cum și unde se pierde această energie, și ce putem face ca să o recuperăm?

Cum pot să-mi ridic nivelul de energie mentală, să-mi îmbunătățesc concentrarea și să mă simt mai în viață?

Acum, trebuie să vorbim puțin despre dopamină.

Dopamina este un neurotransmițător care care joacă un rol important în motivație, memorie, atenție și în sistemul de recompensă al creierului. Când dopamina este secretată în creier, creează o stare de plăcere și satisfacție în raport cu un comportament specific. Mai simplu spus, când ne dorim cu ardoare să facem un lucru, entuziasmul și forța necesară de a înainta către acel scop sunt determinate de nivelul de dopamină din corp. De asemenea, acest neurotransmițător ne ajută să rezistăm efortului.

Odată ce ne-am îndeplinit scopul, ne simțim satisfăcuți și fericiți. Această stare de bine nu durează la infinit și, astfel, va trebui să ne reorientăm către un alt obiectiv. Prin această continuă mișcare dopamina este secretată în mod natural de către corp.

Acum, îl parafrazez pe dr. Viktor Frankl care ne spune așa: omul nu are nevoie de o stare lipsită de tensiune – întoteauna trebuie să fie angrenat în ceva. Există ceva ascuns în noi, ceva care tânjește după aventură. Mai pe românește spus, trebuie tot timpul să ne batem capul cu ceva pentru a ne menține sănătatea.

Dopamina este asociată cu dorința, starea de bine și progresul continuu.

Ce se întâmplă în prezent?

Cultura modernă ne oferă foarte multe tentații și cădem ușor pradă tentațiilor.

La nivel biologic, dopamina nu mai este secretată în mod natural de către creier în urma efortului, ci este indusă prin alimentație proastă și alte căi.

La nivel psihic, nivelul dopaminei tinde să scadă fiindcă există foarte multe distrageri. Atenția omului este suprastimulată de recomandările de pe Youtube, feed-ul de la Instagram și știrile din online. Companiile media se luptă pentru atenția noastră.

Suprasolicitarea creierului dată de scrollarea continuă, de obsesia de a consuma orice material de pe online și dorința de a fi tot timpul conectat distruge creierul – dopamina nu se mai secretă în mod natural fiindcă … nu se mai poate secreta. Creierul are limitele sale.

Concentrarea este o superputere în era noastră; iar ca să poți realiza ceva în viață, trebuie să ai această capacitate.

Dacă tot timpul suntem suprastimulați, atunci ne irosim energia mentală și nu vom mai avea capacitatea de a lupta pentru lucrurile care într-adevăr contează în viață.

Avem nevoie de echilibrul în toate dacă vrem să ne păstrăm sănătatea mentală și psihică.

Trebuie să fim atenți la cum și unde ne folosim atenția!

Bineînțeles, întrebarea care urmează e una de bun simț: ce putem face? Avem ceva de făcut? Putem recupera ceva? Bineînțeles!

Ceea ce poți face este să vii să îl întâlnești pe Daniel Lieberman la evenimentul susținut de The-INNER Mapping inside, între 3 și 5 iunie, la Cluj-Napoca.

Daniel Lieberman este autorul bestseller-ului Dopamina și va fi prezent la eveniment The INNER-Mapping Inside. Acesta va susține o conferință intitulată Dopamine and How The Brain Works, unde vei afla mai multe despre acestă interesantă substanță, dar mai ales despre cum să o folosești în avantajul tău.

Poți să ajuți! Transmite informațiile care le afli de la acest eveniment ca să se folosească și alții de ele.